dimecres, 5 de novembre del 2014

Festivals de música en valencià

Anem a parlar-vos dels festivals de música en valencia que es fan pel Pais Valencia en estiu. Molta gent els desconeix i volem informar-vos per despertar el vostre interés.

Anomenarem alguns dels festivals per l'ordre en que es celebren al llarg de l'estiu.

En primer lloc, us anem a parlar del Feslloch, que es un festival de música en valencià que es celebra a Benlloch. Aquest últim any va ser la vuitena edició d'aquest festival i va reunir al menys a 12000 persones.  Va ser el 10, 11 i 12 de juliol.
Aquest any serà el 9, 10 i 11 de juliol.
No és gratuit, es paguen la zona d'acampada, l'entrada a concerts i la piscina però és un preu assequible.
Podeu trobar més informació a la pàgina oficial del Feslloch.

Ací us deixem un video per a que us feu una idea!



El següent festival és L'Aplec dels Ports:

L'Aplec dels Ports es un festival de celebració i reivindicació que es celebra cada any a la comarca histórica dels ports.
Es va celebrar per primera vegada a Todolella l'any 1978 i des de llavors s'ha repetit anualment, amb l'excepció de l'any 2006.
Tots els anys l'aplec recull milers de persones en el poble on es faça i compagina tant activitats lúdiques com concerts o teatres, com tambe altres  activitats mes reivindicants en defensa de la llengua i la cultura del pais, així com la reclamacio de la millora de les infraestructures, com la sanitat, les carreteres o la educació.
Normalment, cada any l'aplec té un lema que reivindica alguna cosa d'aquestes, per exemple l'any 2009 el lema va ser : "Una comarca unida, una comarca viva"

Aquest ultim any l'Aplec és va celebrar a Sorita (2014), els dies 25, 26 i 27 de Juliol i el proper, se celebrara a Todolella un altre cop, com en la primera edició de l'Aplec.





Ara us parlarem del troVAM!
El troVAM és un nou festival de musica que es celebra a Castelló en octubre.
El seu nom es deu a una associació de empreses (Valencian Music Association) per difondre la música del País Valencià. Aquest darrer any va ser la tercera edició el 2, 3 i 4 d'octubre. La data d'aquest any encara està per determinar, igual que els grups que participaran. Quan s'aprope octubre podeu cercar més informació a la web.











                          









I per últim, per a acabar l'any, el Festhivern. És una manera fantàstica de començar l'any nou. És un festival que es celebra arran de les comarques centrals valencianes.
Com ja hem dit, cau a finals de dessembre. La primera edició del Festivern fou a Pedreguer (Marina Alta) el cap d’any de 2004. Aquest darrer any va ser el 10é aniversari. La seua essència: organitzar una Nit de Cap d’Any arrelada a la nostra música i la nostra cultura. I amb uns objectius clars: la normalització de la música en valencià, la promoció de grups joves, la difusió diferents estils i gèneres musicals des de les noves tendències fins a la música d’arrel i d’autor, la reinvindicació de la nostra cultura popular, així com la integració del festival dins de l’entorn cultural i festiu de la localitat on se celebra cada any.






Ja hem dit quasi tots els festivals de musica en valencià al llarg de l'any. Esperem que us animeu a vindre a algun festival i coneixer, així la gran varietat de grups en la nostra llengua. A més es coneix a molta gent del País Valencià i fora.
Us esperem!

Núria Gàrcia, Estels Martí i Claudia Rodríguez.

1 comentari:

  1. Revisa l'ortografia: se celebra, es faça, té, és, Benicàssim, de l'estiu, pròxim, etc. També podies canviar el tipus de lletra; encara que és bonica, no es veu massa bé.
    (No cal l'enllaç del 1994 a la Viquipèdia!)

    ResponElimina