dimecres, 22 d’abril del 2015

Magdalena festa plena!

La Magdalena és una festa tradicional que es celebra a Castelló de la plana, en el mes de març normalment.
Aquestes festes se celebren per a recordar quan, en el 1251, els habitants de Castelló, que aleshores vivien en la muntanya de la Magdalena, decideixen baixar tots a viure a la Plana de Castelló, per comoditat.

Aquestes festes s'inicien amb el Pregó, que es una cabalgada d'origen mitológic, históric i popular.
El segon dia, es fa la pujada a la Magdalena, que aquí anomenem Romeria, que se celebra el tercer diumenje de quaresma. Aquest es un acte molt emotiu i antic de Castelló, on moltíssims castellonencs pujen a la magdalena amb les seves canyes i una cinta de seda verda nugada  la punta.

Despres de "La Tornà", hi ha un desfile de Gaiates, que son carroses, una per cada barri, il·luminades, que recorden als castellonencs primitius quan van baixar de la muntanya a la Plana.

I l'últim dia de Magdalena, el diumenje següent, es fa el "Magdalena Vítol", que es el que anuncia el final de les festes. Comença a les 24:00h amb una traca que recorre els carrers mes importants de la ciutat, que la gent intenta correr-la davant, fins arrivar a la plaça de l'ajuntament, on esta la Reina al balcó i crida "Magdalena" y tothom contesta "Vítol". Després d'aquest moment comença un espectacle de llums que es fa a la mateixa plaça de l'ajuntament, a la paret del Fadrí i de l'ajuntament.
Aquest acte dona fí a les festes.

A més d'aquestos actes, que sóm els mes tradicionals, també hi ha altres celebracions a la Magdalena.
Les festes de la Magdalena es viuen al carrer. Són festes amb els elements més lúdics i tradicionals de la cultura Mediterranea: Castells de focs, música, balls... i sobretot la famosa "Mascletà", una per cada dia de la setmana a les 14:00h.
Apart també hi ha diferents passacarrers d'entreteniment i per divertir als mes menuts, com el coso multicolor, que semprebanya els carrers amb confeti.

Els actors protagonistes de les festes son les Reines i les dames, ademés dels gaiaters.

També hi ha altres activitats per a joves, sobretot nocturnes. Apart de les discomóbils que hi ha cada dia en les places més importants de Castelló, també hi ha cada nit un concert.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada